Strony

niedziela, 27 marca 2011

zupa czosnkowa

Czosnek to ja uwielbiam. Czosnek prawie do wszystkiego - sos czosnkowy, grzanki czosnkowe, mielone z czosnkiem, zapiekanki z czosnkiem, czosnek z czosnkiem...
Któregoś razu w Zakopcu, wyczaiłam fajną knajpkę z pysznym żarełkiem. Trzeba było zacząć od kwaśnicy (mniam), a innego dnia rzuciłam się na czosnkową. Oczywiście była super. Z grzaneczkami i żółtym serem leniwie się ciągnącym na wierzchu.
Problem pojawił się później, bo przecież nie znałam przepisu i trochę czasu poświęciłam, by znaleźć taki, który odpowiadałby składnikami TEJ właśnie zakopiańskiej polewce. Przepis z zapałem wydrukowałam, włożyłam do przepisowego zeszytu i... przeleżał sobie tam niemalże szmat czasu. Myślę, że już nabrał mocy prawnej, więc do dzieła :)


Do ugotowanego bulionu wrzucamy obrane ząbki czosnku - na około 1,5 litra duuuża główka. Gotujemy 15 minut aż ząbki będą miękkie. Uprzednio starty żółty ser (ok. 10 dkg) bełtamy z dwoma jajkami - mieszankę tę powolutku wlewamy do bulionu z czosnkiem cały czas podgrzewając go. Jednak należy uważać, by w tym momencie zupa nie zawrzała. Następnie blendujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką.
Zupkę podajemy koniecznie z grzankami, które przygotowujemy z bułki - kroimy na małe kawałki, wciskamy... czosnek (np. 3 ząbki), mieszamy i smażymy na rozgrzanej oliwie.

Na wierzch trochę żółtego sera i jeśli ktoś lubi - natka pietruszki.

2 komentarze:

  1. Zasadniczo nie miałem okazji raczyć się (coś tam liznąłem, ale...)specyjałami naszej drogiej i nieocenionej, bezsprzecznie wszechstronnie utalentowanej Alutki, lecz jestem święcie przekonany, że zupa owa być musi zjawiskowa. Wszystko co rąk jej przecudnych wychodzi wnet staje się arcydziełem - w tym wypadku sztuki kulinarnej. Czerpajta więc ludziska ręcami pełnymi z owej krynicy mądrości i jedzta! Jedzta aż uszy Wam się trząśc będą!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)