Strony

sobota, 23 kwietnia 2011

jaja faszerowane

Są święta wielkanocne, są i jaja. Jaja w postaci dowolnej. Byle dobre. A, że jaja są PRZEdobre, to naprawdę ciężko zepsuć coś z nimi związanego. A do wyśmienitych potraw z jajem zdecydowanie należy poniższy przepis. Mama Informatyka je robi, a ja w tym roku postanowiłam ów przysmak odkapić :) a oto instrukcja:


  • 3 małe cebule kroimy drobniutko i podsmażamy, aż będą szkliste,
  • 0,5 kg pieczarek trzemy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do szklistej już cebuli; dusimy, aż wyparuje woda; przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu pod koniec duszenia;
  • gotujemy na twardo 10 jaj; przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtko;
  • rozdrobnione w palacach żółtka wsypujemy do pieczarek;
  • średni pęczek natki pietruszki siekamy drobno i wrzucamy do naszego farszu;
  • wszystkie składniki mieszamy z 3 łyżkami majonezu; doprawiamy do smaku solą i pieprzem;
  • farsz już jest gotowy - napełniamy nim "puste" białka :)

7 komentarzy:

  1. bardzo dobrze!!;P majonezu można mniej, wedle uznania;P

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie, że można mniej :) tylko majonez dodaje dodatkowo takiego fajnego smaczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A najbardziej mi się w tym przepisie podoba jego nieskomlikowanośc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaja wyglądają ochydnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś nie lubi wyglądu pieczarek... Szkoda, że nie wiadomo kto :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie faszerowane jajka, zrobię teraz na święta :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)