Strony

czwartek, 2 kwietnia 2015

Żurek na zamówienie :) z pieczoną kiełbasą

Za Waszą namową publikuję dziś przepis na żurek.
On jest wielbicielem żurku i powiedział, że lepszego nie jadł. :)
Za każdym razem gdy mamy okazję zjeść gdzieś żurek,
słyszę "Twój jest lepszy".
Ajwonka też się zachwycała
To chyba dobra rekomendacja? 
Myślę, że jest to żurek "na bogato"
i ta jego wersja nie należy do wersji chudych i lekkich.
Chyba jednak nie będziemy się tym przejmować? ;) 

Sama nie robiłam jeszcze zakwasu na żurek,
więc nie odeślę Was do przepisu.
Na szczęście w sklepach można kupić zakwas o normalnym, krótkim składzie.


Przepis Karola Okrasy

Skład: 500 g wędzonego boczku, 4-6 białych kiełbas parzonych, 500 ml zakwasu na żurek (kupuję na mące żytniej bez dodatkowych zbędnych składników), 3 cebule, 3 ząbki czosnku, słoiczek chrzanu, 4 jaja ugotowane na twardo, 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 liście laurowe, majeranek, olej rzepakowy, pieprz, sól;
  • boczek kroimy w plastry, zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy liść laurowy, majeranek i 2 zmiażdżone ząbki czosnku, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy,
  • 2 cebule obieramy, odkrawamy dwa spore kawałki, a resztę kroimy w kostkę,
  • dwa kawałki cebuli opalamy nad gazem lub na suchej patelni,
  • opaloną cebulę wrzucamy do wywaru i gotujemy 5 minut,
  • po tym czasie wyjmujemy cebulę (wyrzucamy) i boczek, a dodajemy ziemniaki,
  • boczek kroimy w kostkę,
  • na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i boczek, posypujemy majerankiem, 
  • gdy cebula i boczek będą rumiane wrzucamy je do wywaru,
  • gdy ziemniaki będą miękkie wlewamy zakwas (wcześniej porządnie nim potrząsamy), zagotowujemy,
  • z jaj wyciągamy żółtka, dodajemy do nich kilka łyżek wywaru i rozgniatamy, dodajemy śmietanę, mieszamy; dodajemy znów kilka łyżek wywaru (by ogrzać żółtka), mieszamy i całość dodajemy do zupy,
  • białka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy,
  • na koniec dodajemy chrzan, majeranek, pieprz, sól i zagotowujemy,
  • podajemy z upieczoną kiełbasą.
Przygotowanie białej kiełbasy (w międzyczasie):
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg),
  • 1 cebulę kroimy w kostkę i układamy ją w naczyniu żaroodpornym (dno smarujemy olejem), polewamy odrobiną oleju i posypujemy majerankiem,
  • białą kiełbasę nacinamy z jednej i drugiej strony, układamy na cebuli,
  • czosnek siekamy, układamy na kiełbasie, polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, lub do momentu zrumienienia;


Lolu, nie kupuj już żurku z torebki :)) 
(przepraszam za brak odpowiedzi pod ostatnim postem, ale wiecie... urlop rządzi się swoimi prawami ;) wiosenna akcja trwa - kto jeszcze chce przywitać prawdziwą wiosnę? nie ma jej jeszcze, a narzekanie jej nie sprowadzi i w niczym nie pomoże :P)

 ***********

Moi kochani Czytacze,
z okazji zbliżających się Świąt,
życzę Wam, by były one uśmiechnięte, spokojne
i smaczne!
Nie zapominajcie o długich spacerach :)

37 komentarzy:

  1. Super przepis, dzięki :)
    Dla Was również najlepsze życzenia świąteczne!
    Słonka, smacznych potraw i miłych spotkań z rodzinnym gronie.
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Radosnych i spokojnych Świat życzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie:-) Zdrowych i najlepszych Świąt Wielkanocnych dla całej rodzinki:-)!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja moją białą kiełbasę i boczek kroję w plastry i smaźę na patelni z cebulą i wrzucam do żurku :)

    smacznych,zdrowych,spokojnych Świąt Alutko:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taaa, gdzie mozna kupic zakwas, tam mozna, ale nie u nas. Kiedys byl polski sklep z zurkiem wlacznie, ale go zlikwidowali. :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz sama go zrobić :)

      5 łyżek maki żytniej razowej
      0,5 l wody
      4 ząbki czosnku
      Liść laurowy
      majeranek

      W słoiku lub glinianym garnku wymieszaj mąkę z przegotowaną letnią wodą. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, liście laurowe i majeranek. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw ciepłe miejsce na 2 - 4 dni. Pamiętaj, by raz dziennie zamieszać całość.

      Usuń
    2. jakie to proste ... ;) zacznę sama robić zakwas i zobaczymy jak zupka będzie smakować :)

      Usuń
    3. taki żurek na domowym zakwasie smakuje najlepiej :) mój był prawie tak dobry jak ten co robi moja Babcia :)

      Usuń
    4. Czyli musiał smakować idealnie :D
      Przepis na zakwas już mam w pamięci :D dziękuję :*

      Usuń
  7. Ja wynalazłam wersję dietetyczną :) chociaż taki tez wygląda smakowicie - lubię to ;) Pozdrawiam, zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersje dietetyczne po obżarstwach sa wyjątkowo wskazane ;)

      Usuń
  8. Alutko, Wesołych Świąt! :*
    przepis i zdjęcia tak apetyczne, że aż u mnie czuć smakowity zapach. mniaam.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg Twojego przepisu dodałam do swojego żurku przysmażoną cebulkę. super! tak już zawsze będę robić. dzięki :)

      Usuń
    2. Tempo, dziękuję! Bo tego się bałam - tych zdjęć znaczy ;)
      Ciesze się, że cebulka okazała się strzałem w 10 ;) ja często do zup dodaję podsmażoną cebulkę, zwłaszcza do takich, których nie gotuję na mięsie :)

      Usuń
  9. Klawiatura zasliniona.
    Mam nadzieje, ze upoluje zakwas. ;)
    Wesolych i spokojnych i smaczynych (choc to jest u ciebie pewne ;))!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak Lolu? Udało się?
      Dobrych, poświątecznych dni! :*

      Usuń
  10. Alutko, skusiłaś mnie tą rekomendacją wielbiciela żurku i będę właśnie taki gotować. Ale jak mi się nie uda, to będziesz musiała za karę przyjechać z rekomendującym i nagotować mi cały gar takiego pysznego jak Twój. :)

    Dobrych świąt, Kochani. Dużo radości i słońca, a jeśli nie słońca, to może miłości... ;)

    ♥♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co, muszę do Ciebie jechać??? Mam nadzieję, że nie muszę :P z chęciami to nie ma nic wspólnego :D

      Dziękujemy Jolu za życzenia :*

      Usuń
    2. Ach, dotarły - mimo zmiany adresu! Bo trochę się obawiałam...

      A żurek się udał bardzo. Tylko organizacyjnie prościej mi było dodać do niego kiełbaskę podsmażoną w kawałkach z cebulką i z czosnkiem - skorzystałam z podpowiedzi Schocolli. :) Zapiszę też sobie jej przepis na zakwas - na przyszłość. I to chyba niedługą, bo moim chłopakom też smakowało i chyba nie zechcą czekać cały rok. ;)

      Usuń
    3. Ale, ale, że czy musisz - pewnie, że musisz! Następnym razem nie do Helu - swoją drogą Hel, bo Hela? ;) - tylko bardziej na zachód proszę. I też dziękuję za karteczkę. :)

      :*

      Usuń
    4. Na Morelową coś posłano? A to nie wiem :D sprawdzę dziś. Bo ja za te tutaj dziękowałam życzenia ;)) hehe

      Bardzo się cieszę, że się udał! Ze smażeniem to dobra opcja, zwłaszcza gdy piekarnik zajęty.
      Ja "muszę" często gotować ten żurek ;)

      To następnym razem z Helą do Majtka ;)) No pewnie, że Hel, bo Hela. Hela na Helu nie była - urzęduje ciągle na wsi...
      :*

      Usuń
    5. Nie, Alu, na Morelową jeszcze niczego nie posłałam, bo nie znam jeszcze szczegółów. Ale na pewno je poznam. ;) Sama Morelowa już ładnie brzmi, więc pochwalam wybór. :)

      A względem Heli i Majtka, to nie wiem, czy Śliwa nie byłaby zazdrosna, bo ona z Majtkiem ma niezłą komitywę. Inna rzecz, że dałby jej ten wariat trochę oddechu. Młody jest, to ma niespożyte siły i ciągle ją zapaśniczo napastuje. Dobrze, że teraz dużo czasu spędza na dworze, to się trochę tam wyeksploatuje, ale biedne kosy. sikorki i jaszczurki... :]

      Usuń
    6. Nno, Jolu, doszło na Sienk. ;)) dziękujemy - tym razem za kartkę przecudną :D
      Oczywiście, że poznasz szczegóły, inaczej być nie może :) Morelowa to całkiem sielska nazwa ;)

      Majtek jest szalonym kotem po prostu. Jak o nim wspominasz to mi się jakoś kojarzy z Czajnikiem :P ale chyba aż TAKI nie jest? ;)

      Usuń
    7. @JolkaM ten zakwas robi moja Babcia i żurek z nim smakuje nalepiej :)

      Usuń
  11. Dziękuję Alutko!
    Spokojnego i radosnego świątecznego czasu dla Ciebie i Twoich bliskich :)
    :******

    OdpowiedzUsuń
  12. Radosnych Świąt Alu :) :*********

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za życzenia! :))) :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Żurek ugotowany, nawet dwa razy i z całą odpowiedzialnością mogę przyłączyć się do pochwał Onego, bo jest przepyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka kiełbaska i żurek, zawsze poprawią humor i nastrój, choćby była zawierucha za oknem...

    OdpowiedzUsuń
  16. betflix เปิดบริการเกมเดิมพันออนไลน์ ครบจบในเว็บเดียว พร้อมพัตนา ระบบฝาก-ถอน ที่ดีและเร็วที่สุดในตอนนี้ เว็บไซต์เดิมพันออนไลน์ของเราทันสมัย รวดเร็วไม่ยุ่งยาก ได้รวบรวมเกมคาสิโนออนไลน์

    OdpowiedzUsuń
  17. เราคือทีมพัฒนาเว็บไซต์ Doonungfree ที่พร้อมเปิดให้บริการ ดูหนังออนไลน์ ทุกประเภท ไม่ว่าจะเป็น หนังแอคชั่น หนังผี หนังตลก ด้วยระบบ Full HD มาสเตอร์ เต็มเรื่อง มีหนังให้เลือกชมมากกว่า 2000 เรื่อง ไม่มีสะดุด เปิดให้บริการ 24 ชั่วโมง

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)