Strony

wtorek, 1 maja 2012

Risotto w wiosennych barwach

Sprawy z moim M i działką (ogrodniczą) zajmują prawie cały mój wolny czas. Wybaczcie moją osłabioną blogową aktywność. Mam nadzieję, że w końcu nadrobię to i owo :).
Wyobrażacie sobie, że od dwóch tygodni nie ruszyła się sprawa z naprawą wodnej rury w pionie. Co ekipa to lepsza. Jak nie kierownik na rauszu to inni majster. Oto Polska właśnie. Dobrze, że mam w sobie jeszcze bardzo dużo luzu! :)
Za to mogę wyżyć się na działce - pracy huk :)

Skoro wspomniałam o działce. Już rok temu przygotowałam o niej wpis. Nie wiem czemu nie opublikowałam go. Za to dorzucę kilka zdjęć i będzie bardziej aktualny ;). A myśli zawarte w nim wtedy nie straciły na aktualności...


Póki co, coś kulinarnego. Coś przepysznie kulinarnego. Jak jest rukola i pomidorki koktajlowe to musi być pyszne! Przepis przyuważyłam na bardzo kolorowym blogu green plums.

Skład: ryż arborio (ilość w zależności od ilości zjadaczy; ja dałam 1 szklankę - 2-3 zjadaczy), 200g szynki szwarcwaldzkiej, 2 cebule, kilkanaście pomidorków koktajlowych, porządna garść rukoli, 2 łyżki masła, bulion do podlania ryżu, kawałeczek żółtego ser, świeżo zmielony pieprz i sól
  • cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła,
  • szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli, chwilę podsmażamy,
  • wrzucamy ryż, mieszamy aż ryż wchłonie tłuszcz,
  • dolewamy gorący bulion, często mieszamy,
  • jeśli konsystencja nas nie zadowala znów dodajemy bulion, znów mieszamy...,
  • jak miękkość ryżu nam odpowiada, dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i łyżkę masła, przyprawiamy pieprzem, porządnie mieszamy, by pomidorki się lekko rozgniotły,
  • wyłączamy gaz, dodajemy rukolę, mieszamy,
  • podajemy ze startym serem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem;

Przyznam, że dawno nie jadłam tak pysznego ryżu. Poza tym mokre pomidorki są dobrym ukojeniem w te upalne dni. Upał zdecydowanie do mnie nie przemawia. Nie funkcjonuję za dobrze wówczas.

Pamiętajcie, by dobrze oszacować ilość składników, bo jak coś zostanie... No odgrzewana rukola nie jest smaczna ;).

Na działce jabłonki zakwitły.


Wczesny obiad smakował wybornie pod chmurką. Nawet upał nie był tam odczuwalny za bardzo :)


Udanej majówki! Nieważne czy jesteście w pracy czy urlopujecie się :)

26 komentarzy:

  1. Świetna wiosenna propozycja na lekkie danie

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z Tobą: rukola, pomidorki koktajlowe i żółty ser do tego - to nie ma wyjścia, musi być pysznie! powodzenia z remontowo-działkowymi zmaganiami:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się z Tobą: rukola, pomidorki koktajlowe i żółty ser do tego - to nie ma wyjścia, musi być pysznie! powodzenia z remontowo-działkowymi zmaganiami:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh. bardzo dziękuję - powodzenie się przyda :)

      Usuń
  4. Obiadek-marzenie, na te upały;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście upały u mnie się oddalają ;), ale obiadek i tak by pasował :)

      Usuń
  5. Do mnie nie przemawia rukola, jakoś to nie mój smak ;) Ale poza tym brzmi kusząco!

    Również życzę powodzenia w zmaganiach z działką i remontem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A faktycznie, coś kojarzę, że to nie Twój smak :). Może za to surowy szpinak?

      Bardzo dziękuję :))

      Usuń
  6. ależ fenomenalne to risotto. ja zawsze z lenistwa robię risotto z normalnego ryżu, ale chyba czas dorosnąć i kupić ten arborio. A wygląda cudownie, właśnie idealnie na taką pogodę jaka nas teraz rozpieszcza. Jabłonki oszałamiająco pachną, musi Ci tam być cudownie!
    Pozdrawiam i trzymam kciuki za rurę ;)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że też ciągle korzystałam z normalnego ryżu? A ten naprawdę jest fajny. Ja wolę jak wszelkie ryże i makarony były al dente i ten też przestałam gotować jak jeszcze nie zrobił się miękki. Smak świetny.

      Oj jest cudownie, czereśnie i śliwki nie zdążyły przekwitnąć, a jabłonki już zakwitły :)

      Rura ma się ku lepszemu!! W końcu ;))

      Usuń
  7. faktycznie w bardzo wiosennych barwach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo trochę w narodowych - gdyby nie ta zieleń ;)

      Usuń
  8. Pyszne pysznośći:) Uwielbiam rukolę, pomidory jeszcze bardziej więc musi być smacznie!:P Do zrobienia, jak już wrócimy do domku:) Powodzenia w zmaganiach remontowo-działkowych:) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimi jest smaczne! Zrób koniecznie jak wrócicie z wojaży :) i daj znać jak smakowało.
      Dziękuję kochana. Ściskam!

      Usuń
  9. pełnia wiosennych barw i witamin;)
    majowe jabłonie uwielbiam!choć powoli delikatne płatki rozrzuca wiatr..na szczęście bez już w pełnym rozkwicie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      tak, płatki delikatnie opadają - trochę nam wylądowało w talerzach ;)
      A bez pięknie pachnie dookoła - uwielbiam :)

      Usuń
  10. Och, wybaczam... ale jak widzę sałatkę z rukolą to wolałabym, byś częściej coś pichciła :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dzięki za wybaczenie ;)
      Mam nadzieję, że szybciej zacznę więcej pichcić niż myślę ;)

      Usuń
  11. już dodatek żółtego sera sprawia, że danie musi być dobre. Uwielbiam ostatnio żółty ser!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółty ser dobry prawie do wszystkiego ;). A czemu ostatnio? Wcześniej nie lubiłaś? :)

      Usuń
  12. wygląda pysznie, chyba też się pokuszę :)
    powodzenia z naprawa życzę :) tylko luz może człowieka w takim wypadku uratować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiosenne risotto to świetny pomysł. Aż zrobiłam się głodna, a już po śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne, wiosenne i kolorowe danie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)