Strony

poniedziałek, 30 lipca 2012

Grillowana cukinia z sosem pomidorowym

Ostatnio było o pięknych kwiatach cukinii i o śniadaniu SLOW (obiecuję, że to najbliższy post będzie o tym całym SLOW). Idąc za ciosem dziś o owocach cukinii.
Będąc niedawno Za Rzeką wygrzebałam 2 duże zakurzone i zapomniane segregatory z seriami przepisów zbieranymi skrzętnie z Wyborczej. Pamiętam jak się denerwowałam gdy któryś zeszyt mi umknął - mimo tego, że wówczas w zasadzie z nich nie korzystałam :).
Przepisy są sprzed co najmniej 6-7 lat. Z ogromną ciekawością do nich wróciłam i odnalazłam całe mnóstwo ciekawych i nieskomplikowanych dań.
Najbardziej w pamięci utkwił mi ten dzisiejszy. Zapamiętałam tylko zamysł ;). Niestety nie wiem, z którego konkretnie był dodatku.
Na pewno jeszcze nie raz sięgnę (w końcu!) do tych zbiorów.


Skład: 3 spore pomidory, kilka ząbków czosnku, świeża bazylia, 1-2 cukinie, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra
  • pomidory obieramy po sparzeniu ze skóry, kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera,
  • dorzucamy kilka ząbków czosnku i garść bazylii, doprawiamy,
  • całość miksujemy i przekładamy na patelnię - czasem mieszając dusimy około 10 minut (ewentualnie doprawiamy - sos powinien być wyrazisty w smaku),
  • cukinie (1 starczy dla 2 osób na lekki obiad) myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy (w oryginale ugotowana była chyba na parze),
  • całość podajemy tak jak na zdjęciu :)
Według mnie to również doskonała przekąska.

20 komentarzy:

  1. No pyszności, wszystkie składniki lubię, nawet bardzo! Muszę sprawdzić, jak moje cukinie, bo posadziłam je dalej od domu... bo nie było miejsca w tunelu. Mam odmianę kolistą - znasz taką?
    Zapomniałam dodać w mailu, że namiętnie kiszę ogórki... tyle ich jest!
    Ja znowu nie jadłam kolacji- oszczędzam się, ale Twój przepis wykorzystam w najbliższy weekend:)
    Pozdrawiam serdecznie, buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam takiej odmiany ;). Ciekawe czy Ci wyrosła ;>
      A u nas w tym roku ogórków malutko - zgniły od deszczów :(
      Daj znać jak smakował Wam mój przepis! :)
      Buziaki!

      Usuń
  2. Też lubię takie stare przepisy. Mam ich bardzo dużo i wcale już z nich nie korzystam. Zainspirowałaś mnie Alu, żeby też w nich pogrzebać:) Fajny pomysł z tą cukinią i ciekawie podany. Pozdrawiam serdecznie:)
    Piękny ten talerz z prostym wzorem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jaki to błąd, że nie wracamy do tych starych przepisów! Przecież ile z nich nas kiedyś zachwyciło...
      Dziękuję, talerz też bardzo mi się spodobał - nabyłam je w jednym z marketów! :)

      Usuń
  3. Zjadabym cukinie! Mniam! ;) buziaki, zapraszam w wolnej chwili :*

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie cukiniowo u Ciebie :) też tak lubię

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię i to pod każdą postacią, ale najbardziej lubię placuszki z sosem czosnkowym! Mmmmm... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, sos czosnkowy do placuszków jest idealny - jak dla mnie same placuszki są zbyt mdłe.

      Usuń
  6. Też coś podobnego robię, tylko daję pomidorka, odrobinę majonezu z czoskniem na niego i posypuję startym serem. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ze wszystkimi dodatkami zapiekasz? Świetny pomysł!:)

      Usuń
  7. Lubię takie przekąski z grillowaną cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, choć przyznaję, że cukinię dopiero odkrywam - jeszcze rok temu mi nie smakowała...

      Usuń
  8. czekam na post SLOW :)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tym bardziej o tym będzie następnym razem :)
      Muszę wykorzystać dostęp do aparatu Za Rzeką, bo ja swoje dwa straciłam :((
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. oj taka przekąseczka to prawdziwa pychotka:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukinii w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuję bo wygląda bardzo smacznie! Zazwyczaj jadam cukinię w panierce, a ostatnio zdarzało mi się zjeść kilka razy placuszki z utartej cukinii (swoją drogą były przepyszne!).

    Buziaki i dziękuję kochana za odwiedziny u mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniu spróbuj :) ja robiłam w ubiegłym roku placuszki, ale były dla mnie za mdłe - muszę do niej mieć coś wyrazistego :)
      Buziaki :)

      Usuń
  11. Uwielbiam grillowaną cukinię, robię podobnie z tym, że dorzucam plasterek mozzarelli bądź oprószam parmezanem:) W ten sam sposów robię bakłażana (grilluję bądź zapiekam w piekarniku:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię grillowaną cukinię. Muszę spróbować tak samo z bakłażanem i dodatkiem serów :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)