Dwa lata temu, mniej więcej o tej porze roku, malowałam kuchenne szafki,
by moja kuchnia nabrała uroku.
I tak, między jednym wałkiem a drugim, wybiegłam z domu na pobliski parking.
Wypatrywałam konkretnego samochodu,
choć nigdy wcześniej nie widziałam go na oczy.
Za to na oczy widziałam kierowcę ;)
Kierowcą była Marzenka, która wiozła mi zakwas
na mój pierwszy chleb na zakwasie.
Pamiętam, że byłam przejęta i zestresowana.
Do tego ten kuchenny burdel...
Ciasto wyrastało mi 20 godzin!
I nadal bochenki były niskie...
W panice dzwoniłam do Marzeny. ;)
Upiekłam.
Był to raczej zakalec, ale!
Ale była najsmaczniejszym zakalcem na świecie.
Ale się nie zraziłam.
I to jest dla mnie najważniejsze. :)
Od tamtego czasu rozdałam chyba już kilkadziesiąt zakwasów!
Większość osób chleby piecze do dziś.
Niektóre z nich miały ciężkie początki,
ale nie zniechęciły się.
Chciałabym, aby każdy kto dostanie zakwas wciągnął się w magię pieczenia domowego chleba.
Tak jak ja się wciągnęłam.
Dzięki temu, a może i przez to :P
w niedzielne popołudnie musieliśmy szybciej wrócić do domu,
szybciej wyjść od Jego rodziców,
bo Ala musi upiec chleb w marcowej piekarni ;), którą tradycyjnie nadzoruje Amber.
A przepis na ten chleb zaproponowała Jola.
Skład na zaczyn: 83 g zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej (u mnie mieszany), 165 g mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000), 225 g wody;
- Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej;
Skład na zasmażkę: 120 g mąki żytniej (u mnie typ 2000), 300 g wody;
- Na rozgrzaną suchą patelnie wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru (mąka nie może się przypalać!),
- przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką lub trzepaczką,
- kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki,
- przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin);
Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników, po czym dodajemy:
330 g mąki pszennej typ 650, 375 g wody wymieszanej z 2 łyżkami soli
- całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2,5-3 godziny w dużej torbie foliowej zawiązanej u góry (ja miskę z ciastem włożyłam do foliówki) - zapobiega to wysychaniu ciasta i tworzy się stabilna temperatura,
Po tym czasie do ładnie przefermentowanego ciasta dodajemy:
600 g mąki pszennej typ 650
- dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ręką aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki,
- pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło,
- przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30x7 cm (moje to 12x26) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami (u mnie buka tarta),
- wierzch wyrównujemy, pozostawiamy do wyrośnięcia (włożyłam do piekarnika, przykryłam folią i chleb wyrastał 2 godziny),
- chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach, kolejne 10 minut w 230 stopniach i kolejne 25 minut w 210 stopniach,
- chleb studzimy na kratce;
Chleb wyrósł mi ogromny! Podczas pieczenie jeszcze wystrzelił do góry ponad foremki. Moje foremki były większe niż te w przepisie, więc nie wiem jak się mieście tyle chleba w mniejszych foremkach. ;)) Chleb bardzo nam zasmakował. Jest sycący, mięsisty w środku. Przypomina mi mój chleb codzienny, ale jest zdecydowanie bardziej pszenny.
Jeden bochenek posypałam prażonym słonecznikiem.
Chleb ten zajadaliśmy z najprostszym pasztetem z wątróbki wg przepisu Magdy:
Skład: 500 g wątróbki drobiowej, 2 średnie cebule, 2 jaja ugotowane na twardo, sól, pieprz, 2 liście laurowe, masło klarowane;
- cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej łyżce masła klarowanego,
- wątróbkę oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli wraz z liściem laurowym,
- pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem i solą,
- całość przekładamy do miski, dodajemy jaja i blendujemy na gładką masę,
- przekładamy do kokilek,
- w garnuszku topimy minimum 3 łyżki masła klarowanego i polewamy nim pasztet,
- odstawiamy do lodówki, by masło zastygło.
Pasztet ten jest stałym elementem naszego menu. :) Świetnie smakuje z natką pietruszki.
Przy okazji, wszystkich piekarzy i piekarki zapraszam do zabawy / konkursu :)
Lista piekących: Akacjowy blog, Arnikowa kuchnia, Bajkorada, Co mi w duszy gra, Fabryka kulinarnych inspiracji, Grahamka, weka i kajzerka, Każdy ma jakiegoś bzika, Konwalie w kuchni, Kuchennymi drzwiami, Kuchnia Alicji, Kuchnia Gucia, Kulinarne przygody Gatity, Leśny zakątek, Małe kulinaria, Moje małe czarowanie, Nieład malutki, Nie tylko na słodko, Ogrody Babilonu, Polska zupa, Proste potrawy, Przy kuchennym stole, Smak mojego domu, Smakowe kubki, Smakowity chleb, Stare gary, Sto kolorów kuchni, Ugotujmy to, W poszukiwaniu slowlife, Zacisze kuchenne, Zakalce mego życia
Pysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńA pasztet z wątróbki z tym chlebem musi tworzyć duet doskonały.
Dziękuję Alu za kolejny wspólny chleb.
Dziękuję, Aniu! :)))
UsuńDo dziś tworzą ten duet... mamy jeszcze cały bochenek! I troszkę pasztetu ;)
Piękny chlebek i super pomysł z ziarenkami. Jeszcze ciepły poszedł w ruch, chociaż z krojeniem były kłopoty.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za wspólne pieczenie. Pozdrawiam serdecznie.
Ziarenka często dodaję, a tym razem zostały mi z jakiejś sałatki, więc szybko po nie sięgnęłam ;)
UsuńCiepły najlepszy! :)
I ja dziękuję. Pozdrawiam ciepło :)
A ja też mam Alutkowy i Marzenkowy zakwas :) Hura :) Pysznie podany chlebek! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKamilko, rzeczywiście! Nawet odnalazłam nasze mejle sprzed 2 lat :D
UsuńDo dziś masz ten zakwas? Nie padł Ci? :)
Do dziś Kochana, piekę na nim chleby i w świat też poszedł :) Buziaki!
UsuńBardzo się cieszję! :)))
UsuńAlutka, Twoja cierpliwość nagrodzona pięknym, profesjonalnym bochenkiem, aż trudno uwierzyć, że po roku dochodzi się do takich smacznych i udanych efektów. Mój zakwas leniwie pracował, jest obrażony i chyba będę musiała nastawić nowy, No cóż kapryśnego Pana Zakwasika trzeba sie pozbyć i ugotować na mim żur.
OdpowiedzUsuńBożenko, to już 2 lata :)) przez taki czas i dzięki naszym wspólnym piekarniom można nabrać pewności siebie i spokoju w wypiekaniu. A spokój najważniejszy.
UsuńMoże wysłać Ci zakwas? :)
Alu, zgłodniałam oglądając Twoje zdjęcia! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBeatko, to dla mnie komplement ;))
UsuńPozdrawiam Cię ciepło :)
cudowny! no i ten kolor-mój bladawy ale smaczny:) dzięki za wspólny czas:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję! Skórka rzeczywiście udała się być ciemna :)
UsuńNajważniejsze, że chlebek smaczny :)
A co Ci ten biedny chleb uczynil, zes go tak sznurkiem powiazala? :)))
OdpowiedzUsuńzwiązałam przed chłopem :D
UsuńPiękny chlebek :) Uwielbiam pasztet z wątróbki, czuję że Twój by mi smakował! :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, dziękuję :)
UsuńJa ogólnie wątróbkę bardzo lubię. A ten pasztet jest rewelacyjny! Robię go naprawdę często :)
Wygląda bardzo pięknie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńNawet nie wiesz, po takim wpisie, jaka jestem dumna z Ciebie:-)) Ja swój zakwas mam już od 4 lat, nie pozwalam mu zginąć. To dla mnie już rytuał. I cieszę się, że zapoczątkowałam go u Ciebie:-) No a ten bochenek - to mistrzowski jest:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jesteś dumna ze swej uczennicy! :D ;))
UsuńMój zakwas raz umarł - zaczęłam go dokarmiać sama zamiast odbierać z chleba i mi osłabł i zrobił się czarny! Wiesz jak to przeżyłam??? ;)) Płakac mi się chciało ;) na szczęście mój brat ma zakwas ode mnie, więc wzięłam od niego, więc tak jakby to cząstka mojego starego zakwasu. Haha ;)))
chlebek wygląda doskonale! ja ostatnio piekę gryczany ... też bardzo dobry... ale na drożdżach
OdpowiedzUsuńa pasztet spróbuję na pewno bo uwielbiam wątróbkę :) :*****
A gryczanego jeszcze nie piekłam. Możesz mi podesłać przepis :)
UsuńKoniecznie zrób ten pasztet! Przepis u Magdy ma chyba 300 g wątróbki, ale dla nas to za mało :D
:***
Niestety nie dla mnie, ani chlebek, ani wątróbka, ale popatrzeć miło:)
OdpowiedzUsuńCzemu, Kaprysiu? :(
UsuńJestem na starość, całkiem nagle i niespodziewanie, bezglutenowa. I do tego bezwątróbkowa i bez dużo innych rzeczy też;) Ale za to wreszcie lepiej się czuję i nareszcie się odtłuściłam trochę, a w planach mam sporo więcej:)
UsuńOoo! Ale zmiany! Najważniejsze, że zmiany przynoszą takie efekty i dobre samopoczucie! :)))
UsuńMój znajomy (starszy pan) ze względów zdrowotnych stał się weganinem i już po mieisącu miał wraz z żoną ogromne efekty! :)
Powodzenia, Kaprysiu :*
Masz rację, z chlebem już tak jest, najważniejsze się nie zrażać i cierpliwie próbować. Piękny chleb u Ciebie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Dzięki chlebowej cierpliwości teraz są efekty ;)
UsuńPozdrawiam :)
A na zakwasie pszennym tez wyjdzie? Bo nie mam zytniego a nie chce mi sie czekac az sie zrobi. Ech, sprobuje, moze wyjdzie :-) Jeszcze jedno pytanie mam. Czy ta maka pszenna 650 to taka jak chlebowa? U nas nie ma takich podzialow numerkowych, jest maka do chleba, do ciasta, samorosnaca, zwykla... Ech... No i co to jest maslo klarowane?
OdpowiedzUsuńSpokojnie zrób na pszennym. :) Ja mam jeden zakwas - pszenno-żytnio-orkiszowy i zawsze na nim wszystko robie niezależnie co jest w przepisie. :)
Usuń650 to bułkowa, 750 to chlebowa. Możesz użyć Waszej chlebowej, albo bardziej przemielonej (czyli u nas niższy typ) pszennej, takiej "codziennej" jasnej. :)
Masło klarowane robi się z normalnego masła. Na małym ogniu topisz je i ściągasz powstałą pianę. To co zostanie w garnku to jest masło klarowane. Spokojnie można je kupić w sklepie. Może u Ciebie będzie pod nazwą ghee albo ghi?
Ależ kto powiedział, że zakalec nie jest smaczny?;) Ja tam zawsze zjadam!
OdpowiedzUsuńW sumie racja, kto tak powiedział to się nie zna ;)))
UsuńNo cóż, tak to jest jak się ma bzika na punkcie domowego chleba.;)
OdpowiedzUsuńU mnie też weekendy często podporządkowane chlebowi.:)
Bochenek prześliczny i tak się cieszę, że pasztet Wam posmakował.:D
Ciekawe co decyduje, że jedni takiego bzika mają, a inni nie ;)
UsuńPasztet robię całkiem często, baaaardzo go lubimy! Ja w ogóle jestem pasztetowa. ;)
Cudownie, że się nie zniechęciłaś ... dzięki temu zobacz jakie cudne chleby pieczesz:) .... moje dzieci uwielbiają takie "trójkątne" kanapki:) .... a co do rozdawania zakwasu to ja niestety miałam mniej szczęścia ... bo z tego co się dowiaduję to z rozdanych kilkunastu słoików jedynie jedna osoba ich nie zmarnowała. Reszta niestety miala bardzo słomiany zapał ...
OdpowiedzUsuńMasz rację, Jolu, cudownie! :)))
UsuńMi zawsze jest smutno jak słyszę, że ktoś zmarnował zakwas. Nie wiem, jakoś traktuję zakwas jak życie i boli mnie takie marnotrawstwo.
dziś rano piekłam chlebek-ale taki zwykły na zakwasie..ten zapach........ale ja mam pytanie natury technicznej...bo ja chyba żle robię......
OdpowiedzUsuńAlutko ja jak wyciągam zakwas z lodówki-to odbieram sobie jakąś część na chlebek ,który właśnie robię....a pozostały zakwas dokarmiam...jak urośnie,zakwasi się -wstawiam do lodówki...i tak do następnego chlebka....a ty dokarmiasz.czekasz i taki dajesz do chleba...czy moja metoda jest zła????
Qrko, robię tak: kilka godzi przed pieczeniem wyciągam słoiczek z lodówki. Potem dodaję mąki, wodę i sól (tak jak w przepisie na chleb codzienny, podlinkowany wyżej), po 2 godzinach przekładam 2 łyżki (lub więcej jeśli wiem, ze będę piekła jakiś inny chleb, z którego nie odlożę zakwasu) do słoiczka, a resztą do foremek.
UsuńPrzez jakiś czas robiłam tak, że do zakwasu dodawałam porcję mąki i wody, mieszałam, po kilku godzinach odkładałam część do słoika, a resztę dawałam do chleba. Ta druga opcja jest jak najbardziej słuszna ;) ale niestety mi się zakwas zepsuł po kilku takich dokarmianiach :( najpierw osłabł, a potem zrobił się czarny! :( Wróciłam więc do swojej starej metody ;)
Alu-początki pieczenia chleba rzadko kiedy są łatwe :) Dobrze, że pieczesz i spotykamy się razem w naszej piekarniczej drużynie :) Do tego pasztet-świetny pomysł. Pozdrawiam Cię serdecznie-M.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, to dobra wiedza dla początkujących. :) że większość z nas miała początkowo chlebowe perypetie l)
UsuńPasztet bardzo polecam! Pozdrawiam ciepło :)
Pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję, Agato!
UsuńMyślałam, że mam stary zakwas, bo ma około roku...ale Twój starszy. A z pieczeniem chleba nie zawsze jest z górki, często niestety pod...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Rok to już sporo dla zakwasu. Niech Twój się pięknie starzeje i nabiera siły :)
UsuńŚciskam!
Ala pieczenie chleba to magia i nawet te mniej udane na początku czarują , ale te tu są wzorcowe , prześliczne
OdpowiedzUsuńDziękuję, Alu :))) magia... to idealne słowo dla pieczenia domowego chleba!
UsuńMiałam stary zakwas, ale niestety jakoś o nim zapomniałam i zabiłam go. Potem jakoś nie mogłam się zebrać i zrobić nowego. Ten chleb był pretekstem. Twój wyszedł pieknie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze miałaś pretekst! Niech się teraz pięknie starzeje Twój nowy zakwas :)
UsuńChleb wygląda prześlicznie. Z pasztetem tworzy duet idealny :)
OdpowiedzUsuńAciri, dziękuję!
UsuńU Ciebie to mi zawsze ślinianki jakoś mocniej pracują ;) Pysznie to wygląda! Wielka buźka
OdpowiedzUsuńA mnie u Ciebie ;)
UsuńAga, dzięki! Buziaki :)
Śliczny bochenek i smakowicie wyglądające kanapeczki...
OdpowiedzUsuńDo kolejnego wspólnego pieczenia.
Dziękuję, Guciu :) do kolejnego!
UsuńPrzepiękny chleb i tak tez smakował co wszyscy wiemy. Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego.
OdpowiedzUsuńTo był pyszny chleb :)
UsuńDziękuję Doroto :)
Alutko i ja należę do Twojego klubu zakwasowego :))
OdpowiedzUsuńA ten chlebek smacznie wygląda baaardzo! Pasztety lubię,więc może się skuszę:)
Buziolki:***
I ja się bardzo cieszę z Twej przynależności do tego klubu ;)))) hahaha ;)
UsuńPasztet zrób koniecznie! Chleb z resztą też ;)
Buziaczki :***
Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszny! :))
UsuńJak widać trenig czyni Mistrza :)! Piękne bochenki! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńDo mistrasz to mi jeszcze daleko ;))) ale na pewno czuję się pewniej podczas wypiekania kolejnych bochenków :)
UsuńPięknie Ci się upiekł! Śliczne zdjęcia... Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńArniko, bardzo mi miło :))
UsuńGreat article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
OdpowiedzUsuńRedbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że taki chleb wygląda dość interesująco. Ja zazwyczaj korzystam z przepisów opisanych na https://basiazsercem.pl/ i robię wszystko co jest możliwe z mąki. Cała moja rodzina lubi mączne potrawy i jak do tej pory za każdym razem nie narzekali na moje wypieki czy dania z mąki.
OdpowiedzUsuńI liked your blog so much that I shared a link to it in my social networks. By the way, I recently launched a great site, here is a link to it https://youtube-to-mp3-converter.com/. In less than a minute, you can download any song to your iPhone using my Youtube to mp3 service.
OdpowiedzUsuńКерамическая плитка Kerranova очень хорошо подойдет к каждому интерьеру. Оптимальный выбор плитки способен украсить каждую кухню или ванную комнату. Кафельная плитка разделяется на два типа - для полов и уложенная на стены. Отличают покрытие по компактности, прочности и полноте. Отдельным лотом представлена плитка из керогранита.
OdpowiedzUsuńПредсказание судьбы разрешает понять, что вас подстерегает в ближайшем времени. Гадание на ситуацию - попытка спрогнозировать грядущие события непрерывно зачаровывал человечество. Каждый хочет предугадать собственную судьбу и представляет определенные способы ворожбы максимально результативными.
OdpowiedzUsuńРазличные коммунальные компании встречаются с проблемой приобретения разнообразных строительного инвентаря. Фирма snabtop.ru поможет клиентам купить здесь https://snabtop.ru/ по максимально низкой стоимости скрытых условий. Снабжение для кооперативных хозяйств по наиболее актуальным ценам.
OdpowiedzUsuńРади того чтобы купить плитку в магазине sotni.ru, достаточно просто открыть главную страницу сайта производителя. Приукрашают стены и пол керамикой существенным образом ради её физических характеристик. Каждый пользователь, покупая керамику в интернет-магазине mayolica victorian, получает в самом деле отличный продукт. Ровная и гладкая поверхность очень легко оттирается.
OdpowiedzUsuńНезависимо выбирайте выгодный финансовый продукт на различные начинания. Компания Займы онлайн предлагает всем посетителям быстро займ на карту онлайн круглосуточно и способ выбора микрофинансовых органов. Клиентам более не придется заходить в банк, дабы заполучить определенную сумму.
OdpowiedzUsuńСверхъестественные силы и различные условности гадания учеными не доказаны, тем не менее многочисленные люди в них верят. Гадание на таро бизнес или наемная работа - это верный вариант узнать судьбу с употреблением различных предметов и порядков. Номенклатура деяний, сориентированных на предположение жизненного пути, называется хиромантия.
OdpowiedzUsuńОтныне кто угодно может проверить судьбу на портале ИксКазино. Casino x отзывы о выплатах – воспользуйтесь всеми преимуществами стабильной игровой площадки, выигрывайте настоящие суммы. Виртуальные автоматы постоянно привлекали гемблеров.
OdpowiedzUsuńИмейте в виду, что зеркало casino x казино х ни за что не требует перевод за проведение порядка регистрации игроков. Сервисная служба всегда поможет советом и с легкостью порешает самую непростую проблему. Посмотреть истинность сайта возможно на официальной странице casino-x-oficialniy-sayt.com.
OdpowiedzUsuńЧисленность компьютерных игр возрастает с каждым годом. На соответствующей странице игровые автоматы мистер бит имеется много конструктивной информации о играх по сети. Получите массу удовлетворения, играясь в надежной компании сподвижников. По игрушкам определенного вида проходят большие соревнования.
OdpowiedzUsuńЭкологичный материал, полностью безопасен для проживающих. Керамику можно использовать в помещениях заведений общепита, в школах и дошкольных учебных заведениях. Керамогранит pamesa пол castle cenere 20 60 изготавливают в основном из натуральных компонентов.
OdpowiedzUsuńДля расшифровки карт Таро применяются дополнительные словари. Надо понимать, что результат гадания прямо зависит от восприятия человека. Нет нужды беззаботно относиться к гаданию на Таро. Гадание что меня ожидает в будущем значится самым правдивым способом определить судьбу человека. Начальные средства хиромантии возникли за несколько тысяч лет до нашей эры. Естественные катаклизмы или обрядовые убийства животных составили точное объяснение увиденного.
OdpowiedzUsuńПокупатель может купить legendagres.ru http://xtalent.com.au/gallery/profile.php?uid=31893 в достаточном количестве. Довольно часто керамику укладывают на пол в кухне. Важнейшей характеристикой кафельной плитки считается её удобство в применении. Универсальное покрытие считается обыденным материалом обработки поверхностей в коридоре и ванной комнате.
OdpowiedzUsuńПокупатель может купить legendagres.ru http://xtalent.com.au/gallery/profile.php?uid=31893 в достаточном количестве. Довольно часто керамику укладывают на пол в кухне. Важнейшей характеристикой кафельной плитки считается её удобство в применении. Универсальное покрытие считается обыденным материалом обработки поверхностей в коридоре и ванной комнате.
OdpowiedzUsuńhttp://alliance-techno.ru/index.php?subaction=userinfo&user=anivyt
OdpowiedzUsuńОценена возможность передачи птичьего гриппа от человека к человеку. Источник https://newstes.ru/2021/02/24/ocenena-vozmozhnost-peredachi-ptichego-grippa-ot-cheloveka-k-cheloveku.html
OdpowiedzUsuńВ основном, при всяких ремонтных работах понадобится выполнить множество дырок. Изготовление пазов в большинстве случаев необходимо при выполнении работ по ремонту. Используйте в производстве www.lt-tools.com.ua/sverlo-po-metallu – это верный шанс выполнить дырку точного размера и глубины. Например, с деревом и остальными пористыми стройматериалами трудностей не может быть, однако сверлить железо очень трудно.
OdpowiedzUsuńКомпоненты для стряпни курятины доступны, достаточно всего только курочка и в небольшом количестве приправы. Главная причина лежит в способе приготовления. Запечь сытную курочку без особых сложностей довольно просто римское жаркое из индейки. Насыпьте специальный элемент для создания неповторимого вкуса, а именно, замороженный шпинат. Придется замочить вырезку и взять необходимых специй на свой вкус.
OdpowiedzUsuńОтличный аромат и быстрый вариант приготовления вкусненького блюда – получить это можно в результате поэтапного руководства. Почти на каждом столе довольно просто увидеть зарумяненную курицу. Куриное мясо – весьма общепризнанный продукт сегодня. Смотрите, присмотрел простой рецепт вкуснейших куриных грудок на веб-сайте http://asexbox.eu/index.php?subaction=userinfo&user=ejulygeq.
OdpowiedzUsuńНа странице маркетплейса Maksiden реально выбрать купить вешалку для одежды напольную металлическую по самой оптимальной стоимости. Кухонную утварь возможно символически разделить на 2 особые категории – как декорации и используемые на практике, для будничного использования. Наиболее простой случай – на каждой кухне конечно стоит электрочайник.
OdpowiedzUsuń