On jest wielbicielem żurku i powiedział, że lepszego nie jadł. :)
Za każdym razem gdy mamy okazję zjeść gdzieś żurek,
słyszę "Twój jest lepszy".
Ajwonka też się zachwycała
To chyba dobra rekomendacja?
Myślę, że jest to żurek "na bogato"
i ta jego wersja nie należy do wersji chudych i lekkich.
Chyba jednak nie będziemy się tym przejmować? ;)
Sama nie robiłam jeszcze zakwasu na żurek,
więc nie odeślę Was do przepisu.
Na szczęście w sklepach można kupić zakwas o normalnym, krótkim składzie.
Przepis Karola Okrasy
Skład: 500 g wędzonego boczku, 4-6 białych kiełbas parzonych, 500 ml zakwasu na żurek (kupuję na mące żytniej bez dodatkowych zbędnych składników), 3 cebule, 3 ząbki czosnku, słoiczek chrzanu, 4 jaja ugotowane na twardo, 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 liście laurowe, majeranek, olej rzepakowy, pieprz, sól;
- boczek kroimy w plastry, zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy liść laurowy, majeranek i 2 zmiażdżone ząbki czosnku, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy,
- 2 cebule obieramy, odkrawamy dwa spore kawałki, a resztę kroimy w kostkę,
- dwa kawałki cebuli opalamy nad gazem lub na suchej patelni,
- opaloną cebulę wrzucamy do wywaru i gotujemy 5 minut,
- po tym czasie wyjmujemy cebulę (wyrzucamy) i boczek, a dodajemy ziemniaki,
- boczek kroimy w kostkę,
- na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i boczek, posypujemy majerankiem,
- gdy cebula i boczek będą rumiane wrzucamy je do wywaru,
- gdy ziemniaki będą miękkie wlewamy zakwas (wcześniej porządnie nim potrząsamy), zagotowujemy,
- z jaj wyciągamy żółtka, dodajemy do nich kilka łyżek wywaru i rozgniatamy, dodajemy śmietanę, mieszamy; dodajemy znów kilka łyżek wywaru (by ogrzać żółtka), mieszamy i całość dodajemy do zupy,
- białka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy,
- na koniec dodajemy chrzan, majeranek, pieprz, sól i zagotowujemy,
- podajemy z upieczoną kiełbasą.
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg),
- 1 cebulę kroimy w kostkę i układamy ją w naczyniu żaroodpornym (dno smarujemy olejem), polewamy odrobiną oleju i posypujemy majerankiem,
- białą kiełbasę nacinamy z jednej i drugiej strony, układamy na cebuli,
- czosnek siekamy, układamy na kiełbasie, polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, lub do momentu zrumienienia;
Lolu, nie kupuj już żurku z torebki :))
(przepraszam za brak odpowiedzi pod ostatnim postem, ale wiecie... urlop rządzi się swoimi prawami ;) wiosenna akcja trwa - kto jeszcze chce przywitać prawdziwą wiosnę? nie ma jej jeszcze, a narzekanie jej nie sprowadzi i w niczym nie pomoże :P)
***********
Moi kochani Czytacze,
z okazji zbliżających się Świąt,
życzę Wam, by były one uśmiechnięte, spokojne
i smaczne!
Nie zapominajcie o długich spacerach :)
Super przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńDla Was również najlepsze życzenia świąteczne!
Słonka, smacznych potraw i miłych spotkań z rodzinnym gronie.
Buziaki!
Radosnych i spokojnych Świat życzę.
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt! :*
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła:))))
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie:-) Zdrowych i najlepszych Świąt Wielkanocnych dla całej rodzinki:-)!
OdpowiedzUsuńja moją białą kiełbasę i boczek kroję w plastry i smaźę na patelni z cebulą i wrzucam do żurku :)
OdpowiedzUsuńsmacznych,zdrowych,spokojnych Świąt Alutko:*
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTaaa, gdzie mozna kupic zakwas, tam mozna, ale nie u nas. Kiedys byl polski sklep z zurkiem wlacznie, ale go zlikwidowali. :(((
OdpowiedzUsuńmożesz sama go zrobić :)
Usuń5 łyżek maki żytniej razowej
0,5 l wody
4 ząbki czosnku
Liść laurowy
majeranek
W słoiku lub glinianym garnku wymieszaj mąkę z przegotowaną letnią wodą. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, liście laurowe i majeranek. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw ciepłe miejsce na 2 - 4 dni. Pamiętaj, by raz dziennie zamieszać całość.
jakie to proste ... ;) zacznę sama robić zakwas i zobaczymy jak zupka będzie smakować :)
Usuńtaki żurek na domowym zakwasie smakuje najlepiej :) mój był prawie tak dobry jak ten co robi moja Babcia :)
UsuńCzyli musiał smakować idealnie :D
UsuńPrzepis na zakwas już mam w pamięci :D dziękuję :*
Ja wynalazłam wersję dietetyczną :) chociaż taki tez wygląda smakowicie - lubię to ;) Pozdrawiam, zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńWersje dietetyczne po obżarstwach sa wyjątkowo wskazane ;)
UsuńAlutko, Wesołych Świąt! :*
OdpowiedzUsuńprzepis i zdjęcia tak apetyczne, że aż u mnie czuć smakowity zapach. mniaam.. :)
wg Twojego przepisu dodałam do swojego żurku przysmażoną cebulkę. super! tak już zawsze będę robić. dzięki :)
UsuńTempo, dziękuję! Bo tego się bałam - tych zdjęć znaczy ;)
UsuńCiesze się, że cebulka okazała się strzałem w 10 ;) ja często do zup dodaję podsmażoną cebulkę, zwłaszcza do takich, których nie gotuję na mięsie :)
Klawiatura zasliniona.
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze upoluje zakwas. ;)
Wesolych i spokojnych i smaczynych (choc to jest u ciebie pewne ;))!
I jak Lolu? Udało się?
UsuńDobrych, poświątecznych dni! :*
Alutko, skusiłaś mnie tą rekomendacją wielbiciela żurku i będę właśnie taki gotować. Ale jak mi się nie uda, to będziesz musiała za karę przyjechać z rekomendującym i nagotować mi cały gar takiego pysznego jak Twój. :)
OdpowiedzUsuńDobrych świąt, Kochani. Dużo radości i słońca, a jeśli nie słońca, to może miłości... ;)
♥♥
I co, muszę do Ciebie jechać??? Mam nadzieję, że nie muszę :P z chęciami to nie ma nic wspólnego :D
UsuńDziękujemy Jolu za życzenia :*
Ach, dotarły - mimo zmiany adresu! Bo trochę się obawiałam...
UsuńA żurek się udał bardzo. Tylko organizacyjnie prościej mi było dodać do niego kiełbaskę podsmażoną w kawałkach z cebulką i z czosnkiem - skorzystałam z podpowiedzi Schocolli. :) Zapiszę też sobie jej przepis na zakwas - na przyszłość. I to chyba niedługą, bo moim chłopakom też smakowało i chyba nie zechcą czekać cały rok. ;)
Ale, ale, że czy musisz - pewnie, że musisz! Następnym razem nie do Helu - swoją drogą Hel, bo Hela? ;) - tylko bardziej na zachód proszę. I też dziękuję za karteczkę. :)
Usuń:*
Na Morelową coś posłano? A to nie wiem :D sprawdzę dziś. Bo ja za te tutaj dziękowałam życzenia ;)) hehe
UsuńBardzo się cieszę, że się udał! Ze smażeniem to dobra opcja, zwłaszcza gdy piekarnik zajęty.
Ja "muszę" często gotować ten żurek ;)
To następnym razem z Helą do Majtka ;)) No pewnie, że Hel, bo Hela. Hela na Helu nie była - urzęduje ciągle na wsi...
:*
Nie, Alu, na Morelową jeszcze niczego nie posłałam, bo nie znam jeszcze szczegółów. Ale na pewno je poznam. ;) Sama Morelowa już ładnie brzmi, więc pochwalam wybór. :)
UsuńA względem Heli i Majtka, to nie wiem, czy Śliwa nie byłaby zazdrosna, bo ona z Majtkiem ma niezłą komitywę. Inna rzecz, że dałby jej ten wariat trochę oddechu. Młody jest, to ma niespożyte siły i ciągle ją zapaśniczo napastuje. Dobrze, że teraz dużo czasu spędza na dworze, to się trochę tam wyeksploatuje, ale biedne kosy. sikorki i jaszczurki... :]
Nno, Jolu, doszło na Sienk. ;)) dziękujemy - tym razem za kartkę przecudną :D
UsuńOczywiście, że poznasz szczegóły, inaczej być nie może :) Morelowa to całkiem sielska nazwa ;)
Majtek jest szalonym kotem po prostu. Jak o nim wspominasz to mi się jakoś kojarzy z Czajnikiem :P ale chyba aż TAKI nie jest? ;)
@JolkaM ten zakwas robi moja Babcia i żurek z nim smakuje nalepiej :)
UsuńDziękuję Alutko!
OdpowiedzUsuńSpokojnego i radosnego świątecznego czasu dla Ciebie i Twoich bliskich :)
:******
Radosnych Świąt Alu :) :*********
OdpowiedzUsuńSmacznych Świąt!
OdpowiedzUsuńBardzo Wam wszystkim dziękuję za życzenia! :))) :*
OdpowiedzUsuńŻurek ugotowany, nawet dwa razy i z całą odpowiedzialnością mogę przyłączyć się do pochwał Onego, bo jest przepyszny!:)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba! :)))
UsuńTaka kiełbaska i żurek, zawsze poprawią humor i nastrój, choćby była zawierucha za oknem...
OdpowiedzUsuńUla, święta prawda! :)
Usuńbetflix เปิดบริการเกมเดิมพันออนไลน์ ครบจบในเว็บเดียว พร้อมพัตนา ระบบฝาก-ถอน ที่ดีและเร็วที่สุดในตอนนี้ เว็บไซต์เดิมพันออนไลน์ของเราทันสมัย รวดเร็วไม่ยุ่งยาก ได้รวบรวมเกมคาสิโนออนไลน์
OdpowiedzUsuńเราคือทีมพัฒนาเว็บไซต์ Doonungfree ที่พร้อมเปิดให้บริการ ดูหนังออนไลน์ ทุกประเภท ไม่ว่าจะเป็น หนังแอคชั่น หนังผี หนังตลก ด้วยระบบ Full HD มาสเตอร์ เต็มเรื่อง มีหนังให้เลือกชมมากกว่า 2000 เรื่อง ไม่มีสะดุด เปิดให้บริการ 24 ชั่วโมง
OdpowiedzUsuń