wtorek, 21 czerwca 2011

zapiekanka ze szparagami i tematy poboczne

Wiem, że trochę nie wtenczas, bo sezon szparagowy ma się już ku końcowi. Jednak może jeszcze zdążycie? Tym bardziej, że do zapiekanki, szparagi nie muszą być pierwszej świeżości. A jak nie zdążycie, to polecam szparagi ze słoiczka - są niedrogie, pyszne i nigdy łykowate i nie trzeba ich gotować.

Historię muszę zacząć od początku. A było to tak...
Początek maja, początek sezonu szparagowego, a Siwy podjął temat:
S: a pamiętacie taką zapiekankę ze szparagami i jakimś takim sosikiem... beszamelowym?
A&Sz: no cooooś było, ale hmmm... co, jak, nie pamiętamy,
S: Szpakers, no nie pamiętasz??
Sz: nie pamiętam, odczep się,
S: Alucha no pamięęęętasz, z takim sosem ona była,
A: noooo byyyłaaa, ale nie wiem...


Dni mijały. Dni przeszły w tygodnie, a Siwy spokoju nie dał. "Zaatakował" Sekretarkę (nasza osobistyczna dostarczycielka szparagów najświeższych z możliwych), wierząc, iż Sekretarka - jak na Sekretarkę przystało - pamiętać będzie wszystko. Otóż nie! Ale, ale... pojawiło się światełko w tunelu, otóż Sekretarka złożyła solenną obietnicę - "Siwy, poszukam w domu w moich przepisach". I znów dni mijały. W tak zwanym międzyczasie Siwy zadzwonił do Ajwonki - reakcja była wiadomo jaka... I wtem dzwoni telefon! Sekretarka! 
- Coś znalazłam, ale co tu ja napisałam... na pewno sos robi się z mlekiem i masłem... na pewno jest koperek...
- Jak to koperek? Ja mam pietruszkę...

Siwy w końcu zrobił po swojemu, ufając pokładom swej pamięci:
  • szparagi (im więcej tym lepiej - 2 pęczki są idealne) gotujemy tak jak do zupy i ugotowane układamy na dnie naczynia żaroodpornego,
  • pierś (ilość dowolna) z kurczaka gotujemy w bulionie, następnie kroimy ją w kostkę i wrzucamy na szparagi,
  • dokładamy pokrojoną wędlinę,
  • całość zalewamy sosem,
A sos beszamelowy do tej zapiekanki robi się tak:
  • do ciepłego bulionu, który został po gotowaniu piersi, wlewamy np. śmietanę (Siwy dodał 0,5 l mleka na tyleż samo bulionu), chwilkę podgrzewamy,
  • dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser (min. 10 dkg na powyższe proporcje),
  • na koniec wrzucamy pęczek posiekanej pietruszki.
Zapiekankę wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.


Dzień po szparagowej uczcie, Sekretarka poruszając niebo i ziemię, zdobyła TEN właściwy przepis. I co się okazało? Że z pietruszką, że sos na bulionie i ze śmietaną najlepiej niekwaśną... :) (zaznaczam, iż z mlekiem wyszła super!)
Ot i cała historia :)

Ogłoszenie parafialne #1 - zapraszam na stronę pewnej lokalnej gazety, gdzie się ukazała moja recenzja Pokuty.

A i jeszcze dorzucę coś, co mi dziś z głowy wyleźć nie chce ;)

 

Długi ten post :) dotrwaliście do końca? Kto dotrwał palec do budki ;)

9 komentarzy:

  1. Mniam,znowu pyszna zapiekanka,szkoda,że szparagi sie kończą.A czy Alucha też ma dzisiaj imieniny?Bo przecież Alicji dzisiaj!Jeżeli tak to wzsystkiego najsmakowitszego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda szkoda, ale te słoiczkowe naprawdę godnie zastępują prawdziwe sezonowe szparagusy ;)
    Imieniny? A to dlatego ta piosenka mi łazi po głowie! ;) dzięki Sabo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze gdy do Ciebie wpadam dostaję "ścisku żołądka" ;)
    Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lepiej nie zaglądać "na głodzie" ;) naprawdę mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję doskonałej recenzji, docenionej!:)
    Danie wyśmienite, uśmiałam się czytając jak doszliście do przepisu. Jak fajnie tak w grupie gotować :) Pozdrawiam, udanego weekendu życzę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :)
    A jak Siwy się uśmiał ;) chyba nie zdawał sobie sprawy jak to wszystko wygląda z boku :)
    również udanego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Siwy bardzo się zaangażował w to, zauważyłam 'lekką' desperację;) Pozdrowienia i dla Niego;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haha, dobre podsumowanie - 'lekka desperacja' :)
    Dzięki JaKa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam też kogoś o takiej ksywie, jak 'Siwy', ale to inna osoba;) Może dlatego mi się tak dobrze czyta, zagląda, bo ksywka znajomego się pojawia;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...