czwartek, 13 czerwca 2013

Słodki chleb z cynamonem

Wiadomość od Magdy,
że wspólne pieczenie chleba,
że w weekend, 
że na słodko z rodzynkami.

Piec? Nie piec? Piec?
Przecież w weekend może by na działkę...
Przecież wieczorem wieczór panieński.
No i na słodko???
Że JA na słodko?!
I rodzynki?
I ZAGNIATAĆ mam?
Zaproszenie przyjęłam,
chyba wbrew sobie.
W końcu kryzys rządzi się swoimi prawami! Ot co!*
Na wstępie wiedziałam, że zrezygnuję z rodzynek (nie lubię), w trakcie okazało się, że w przepisie są orzechy. W domu nie miałam, a do sklepu nie poleciałam. 
Tak czy siak, zapraszam na moją okrojoną wersję, a po oryginał zajrzyjcie tutaj.
Ciasto
Skład: 170 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 szklanki mleka
  • Wymieszać wszystkie składniki do połączenia składników,
  • Krótko zagnieść,
  • Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
Biga
Skład: 170 g mąki pszennej, 1/4 łyżeczki drożdży instant, 6 łyżek mleka, 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła, lekko roztrzepane duże jajko
  • Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą,
  •  Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę,
  •  Bigę umieścić w misce i przykryć,
  • Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem; najdłużej do 3 dni).
Ciasto właściwe
Skład: biga, ciasto, łyżka mąki pszennej, płaska łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki drożdży instant, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
dodatkowo: cukier cynamonowy - 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu
  • Wymieszać wszystkie składniki aż powstanie miękka kula ciasta.,
  • Wyrabiać 3-4 minuty,
  •  Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło,
  • Wyrabiać kolejną minut,
  • Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce,
  • Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza,
  •  Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym,
  •  Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie,
  • Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut,
  • Nagrzać piekarnik do 200 st.C,
  • Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut,
  • Studzić na kratce co najmniej godzinę.
Teraz już wiem, że czasem warto posłuchać tego głosu, który gdzieś tam wbrew. Zagniatanie tego chleba okazało się nie czym innym, a oczywiście bułką z masłem! I z tego jestem najbardziej zadowolona - może to będzie odczarowanie mojej niechęci do czynności tejże? :)
Smak chleba ciasta (w końcu to na słodko ;)) bardzo ciekawy. Z masłem, do kawy świetny.
Ja jednak kocham chleb chlebowy o smaku chlebowym ;)))
A smak cynamonowy w chlebie zostawiam szanownemu koledze Bredlince, który podobno :P chwalił smak mego wypieku ;)


Wszystkim dziewczynom dziękuję za wspólny - jakby nie było - weekend :)
Moje weekendowe towarzyszki:
Ania Kuchennymi Drzwiami
Ania Bajkorada  
Bee Magazyn Kuchenny

Bożena Smakowe kubki  
Chantel Przy kubku kawy  
Gosia Kocham gary  
Kamila Ogrody Babilonu  
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba


 **********
* Za kryzysowe wsparcie pod ostatnim postem dziękuję :*. 
Czy Wy wiecie jak to fajnie jest się dowiedzieć, że ktoś lubi zaglądać? A wiecie jak miło czytać takie ciepłe komentarze? :)))
Gdyby nie brak czasu już dawno pojawiłby się post odpowiedni... Pojawi się w najbliższym czasie - ten odpowiedni :)

79 komentarzy:

  1. Pięknie zagnieciony,upieczony i pokazany!
    Dziękuję,że pokonałaś siebie,żeby być z nami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję, Amber :)
      Pokonałam siebie - to bardzo dobre określenie :))

      Usuń
  2. oczywiście, że piec!!! piękny wyszedł taki puchaty:) dzięki za wspólnie wpędzony czas i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że się podoba :)
      Ja również dziękuję :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Puszysty i mięciutki, u mnie znikł cały pierwszego dnia, a jestem sama w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez piękna cynamonowa warstwa u góry Ci powstała .... wspaniały ten nasz chlebek:) Dziękuję za współne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam brązowego cukru, więc kolor warstwy to chyba też jego zasługa :))
      Również dziękuję :)

      Usuń
  5. Ta okrojona wersja wygląda bardzo apetycznie,
    główny składnik cynamon prezentuje sie wspaniale.
    Dziękuję za wspólny czas.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okrojona wersja wybroniła się ;)
      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  6. Wersja może okrojona, ale wygląda bardzo apetycznie:)
    Ja też chleb wolę chlebowy, a ten u mnie robi za ciasto.
    Do kawusi, wyborny!
    Dzięki, że się namówić dałaś;)
    A ten panieński wieczór, to Twój?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to bardziej ciasto :)
      Dzięki, że mnie namówiłaś :)
      Panieński koleżanki ;))

      Usuń
  7. wspaniały bochenek z falbanką w środku Ci się udał :) dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z falbanką :D
      Również dziękuję :)

      Usuń
  8. Też bym zrezygnowała z rodzynek. Szkoda, że tym razem nie mogłam piec z Wami. Siła wyższa. A Twoja wersja cudna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że całkiem sporo osób nie lubi rodzynek ;)
      Wypoczęłaś? :)

      Usuń
  9. Dziekuje za wspolne pieczenie :)
    cudny chlebus!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na słodko to nie moja bajka, więc nie piekłam, ale na Twoich zdjęciach wygląda smakowicie i chrupiąco:) Cóż talent, to talent:) Serdeczności i podziękowania raz jeszcze, już Ty wiesz za co:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaprysiu, moja też - jak wiesz ;)
      Oj tam talent od razu ;))
      Ja również Tobie dziękuję :*
      A jak lemon? Smakował? :)

      Usuń
    2. Otworzyłam, spróbowałam , PYCHA! Wyszłam z kuchni na chwilę. Zniknął:( Mąż wyżarł. Drugiego nie pozwoliłam dotykać pod karą chłosty. Muszę mieć do ciasta:) Uściski:)

      Usuń
    3. Ale się cieszę!!! :)))
      On może dwa tygodnie stać - pamiętaj ;)

      Usuń
  11. Jaki puszysty , taki delikatny u ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taki był - delikatny i lekki :)

      Usuń
  12. wygląda smakowicie:) wyrabianie ciasta to prawie jak fitnes:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie! Może w tym rzecz? Nie lubię fitnessu to i do zagniatania nie pałam? ;)

      Usuń
  13. Piękny, taki puszysty! No i to poświęcenie przy zagniataniu :)
    Aluś, dziękuję za wspólny czas! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko, okazuje się, że (czasem) nie taki diabeł straszny ;))
      Tobie też dziękuję :)))

      Usuń
  14. kochana.... zanim w ogóle zacznę czytać posta to cieszę się że jesteś spowrotem!!!!!!!!
    a teraz idę czytać :**********

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda wspaniale ... ale czy ja dam radę? tyle zagniatania, ugniatania, czekania,... o jacie! Ale cynamonowy smaczek tak kusi .. tak kusi...
      jeszcze pomyślę.
      ale tak najbardziej sie cieszę że jesteś spowrotem!
      Buziole wielkieeeee :******

      Usuń
    2. Emuś! :***
      Jak Ty piękna!
      Jestem jestem i w wolnej chwili ponadrabiam zaległości i napiszę do Ciebie @ :), ale to może dopiero w niedzielę.

      Jeśli lubisz cynamonowy smak to zrób chlebek koniecznie! Wbrew pozorom i wbrew długiemu opisowi robi się go naprawdę łatwo i szybko! Nie liczę oczywiście czasu oczekiwania.

      Buziaki :**

      Usuń
    3. *Jakaś miało być :)

      Usuń
  15. cóż mam Ci powiedzieć- blog to nałóg:)

    na imię mam Viki, jestem blogerką ;PPP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście cieszę się z powrotu :***

      Usuń
    2. Hahahaha, Viki! :D
      No ale ale... "Hi Viki!" :P

      :***

      Usuń
  16. Alutka świetnie że udało Ci się pokonać niechęć, i dołączyłaś do nas. Dzięki temu odkryłam Twojego bloga i wiesz, bardzo mi się tu podoba więc będę wpadać częściej :)
    Dziękuję za wspólny czas, a chlebek wyszedł Tobie wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urtico, to miód na me serce :))
      Dziękuję za miłe słowa i za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  17. Powrót i to od razu z takim fajnym wypiekiem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powrót to może troszkę szumna nazwa na kilkudniową nieobecność ;))
      Pozdrawiam Cię ciepło :))

      Usuń
  18. Więc kryzys zażegnany:)i dobrze!Chlebek z cynamonem ma szanse u mnie zaistnieć ale w grudniu,wtedy nachodzi mnie chęć na cynamon:)Teraz męczę chleb na zakwasie:)jakie to miłe męki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się okaże czy zażegnany ;)
      Masz rację, cynamon to bardzo zimowy smak :)
      Zakwasowe męki też lubię ;)

      Usuń
  19. "WSZYSTKIE WERSJE NASZE SĄ !" i w tej odmienności cały ich urok tkwi , bo każda z nas w ten chleb odrobinę siebie dodała ...
    Dziękuje za wspólne pieczenie...
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż to sobie zanuciłam! ;)
      Świetnie - przynajmniej wszystkie nie są identyczne :))
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  20. Jaki szlachetnie bielutki :-) Miło mi poznać kolejną Piekarkę! Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również miło! :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  21. zostawiam Alutku póki co całusy:-))))
    :****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margo! Co za fota! ;)) jakaś impreza mnie ominęła? :P
      buźka :***

      Usuń
    2. hehehe,no kiedyś u Lamii musiałam się dopasować bo wszystkie dziewczyny były czerwone:-))
      wiec wypadało sie nie zbyt wyróżniać i tak zostało.....:P
      Alutku tego chlebka to ja nie zrobię:-)))) wiesz,że jestem leń!!! ja muszę mieć szybko i już natychmiast prawie do zjedzenia:DDDDD
      ale cudnie Ci wyszło,wygląda baaaardzo apetycznie i smacznie i pewnie taki jest efekt smakowy:-))
      buzioole :*****

      Usuń
    3. "Kiedyś u Lamii" - kurna, ale mam tyły :((
      Ja ze swoją zielenią pasowałabym do Was :)
      Wiesz co, nie rób ;). Lepiej zrób pełnoziarnisty na drożdżach (znajdziesz u mnie) - wystarczy wszystko zamieszać! Jest przepyszny :)
      Buziaczki :***

      Usuń
    4. Alutka,proszę mi tu częściej pisać:-))
      idę szukać tego chlebka,taki przepis to ja lubię kochana:-)
      tylko jak sobie pomyślę o włączeniu piekarnika w te upały to nawet zapach i cudny widok chlebusia chyba mnie zmusi:DDD
      ale poczekam na ciut chłodniejszy dzień i zrobię...
      buziaczki upalne:****

      Usuń
    5. No właśnie coś nie mogę zatrybić :/. Planowanie postów i ich publikacji ulotniło się z mojej głowy ostatnio.
      Chlebek zrób koniecznie - naprawdę warto :)))
      Upał niemiłosierny - w takie dni doceniam moje mieszkanie w kamienicy :D
      buziaczki chłodne ;)) ;***

      Usuń
    6. oj dziękuję za te chłodne buziaki;-)))
      przydadzą się dzisiaj szczególnie bo upał ma być ponad 30 st w cieniu....nic się nie chce w takie dni...nie dziwię się Alutko,ze nie masz sił zaprzątać sobie swoje ślicznej główki publikacją postów:**
      nadejdą chłodniejsze dni to nadrobisz:-)))))
      mieszkanie w kamienicy w upały....RARYTAS:D
      no to chłodno Cie ściskam:-)))
      :****

      Usuń
  22. a ja lubię takie słodkie chlebki:))) i kiedyś sobie taki zrobię, bo jestem uzależniona od cynamonu i muszę utrzymywać jego stały poziom w organizmie:P buziole! ps. twój leń blogowy mi się udzielił:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis idealny dla Ciebie! :))
      A dziś rano myślałam, że dawno nic u Ciebie nie było :P niech Ci się nie udzielają takie rzeczy ;))
      buźka!

      Usuń
  23. a gdzie sałatka ze szczypem?
    że tak kurtuazyjnie spytam :PPP

    fajnie, że jesteś, alutku:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gaguś! Aj lof ju soł macz :P:P
      :*:*:*

      Usuń
    2. takiej sałatki nie znam:PPP

      Usuń
    3. to taka zieloniasto-zielona - taka tylko dla Ciebie :P

      Usuń
    4. deszcze mnie nie smyli ze ściany? :)))

      Usuń
    5. nie! frencz siem podfoiłaś! :))

      Usuń
  24. Wspólne pieczenie jest magiczne. Nie mogłam tym razem piec z Wami ale myslami byłam przy każdej z Was.
    Kiedyś go zrobię bo muszę poznać bigę..
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że następnym razem Ci się uda :))
      A bigę bardzo miło mi się zagniatało - fajna mięciutka :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  25. hehe ja też nie lubię rodzynek, ale o dziwo nic a nic mi nie przeszkadzały - a zwykle skrzętnie je wydłubuję :)
    fajnie, że mogłyśmy razem piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie wydłubuję, jak gdzieś są to zjem, ale sama nie dodaję do niczego ;)
      Ja również się cieszę :)

      Usuń
  26. świetna akcja z tym wspólnym pieczeniem, muszę się kiedyś podłączyć :) chlebek wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz do Amber - głównej organizatorki - żeby kolejnym razem maila Ci podesłała :)))
      Miło mi, że chlebek Ci się się podoba :)

      Usuń
  27. Alutku drogi a feee..na tak długo znikac!!!! a chlebus...lubię cynamon...ale czy w chlebie???..hmmm..ciekawe:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to rzeczywiście bardzo długo było ;)) choć na pewno mam spore zaległości w Waszych blogach :/
      Ja nawet nie jestem wielką fanką cynamonu, ale do takiej przekąski do kawy w sam raz :)

      Usuń
  28. Jakoś mnie ten chlebek nie przekonuje, mimo wszystko. Jednak towarzystwo piekarek jest tak wyśmienite, że piekłabym w ciemno!

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dla mnie to wręcz ciacho, a nie chlebek ;). Smaczny, aczkolwiek nie moje klimaty ;).
      Masz rację - towarzystwo zacne! :))

      Buziaki :*

      Usuń
  29. Wygląda niezwykle. Do tego domowa konfitura z truskawek i mamy prawdziwe niebo :)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, konfitura s truskawek pasuje idealnie - aż mi się zamarzyła :) muszę zrobić :)

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  30. A ja dziękuję, że mogę czytać i oglądać. Wygląda pysznie!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Dominika

    http://breakforcake.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. Aluś - czekamy tu na Ciebie :)
    Wracaj, bo smutno tu i pusto...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...