poniedziałek, 16 października 2017

Jesienny chleb z dynią - World Bread Day 2017



O poranku idę do warzywniaka,
w lekkich spodniach i swetrze
- on na wszelki wypadek.
Po drodze podciągam rękawy,
mrużę oczy
- słońce tak razi.
Przykro mi,
że liście są tak szybko sprzątane,
nie mam jak sobie poszurać po drodze.
W warzywniaku oglądam piękne dynie.
Małą słodką wezmę do pieczenia na obiad,
a piżmową do chleba.
Bo chleby to wytrawne wolę.
I już wracam okrężną drogą,
choć ciepło dnia odurza mnie tak jak wiosną...
Jeszcze tylko po rogala do piekarni
- będzie do powideł śliwkowych
i do kawy.





Chleb z dynią upiekłam w ramach Październikowej Piekarni Amber. Przepis pochodzi z bloga Zorry. W mojej wersji zrezygnowałam z suszonych fig, po to by chleb pozostał wytrawny. Nie dodałam też pestek dyni, bo za nimi nie przepadam. Zastąpiłam je prażonym słonecznikiem.
Chleb wyszedł przepyszny, taki jak lubię, czyli miękki w środku, chrupiący i rumiany na zewnątrz. Doskonały świeży z dodatkiem masła i miodu. Na pewno wrócę do tego przepisu. :)

Skład: 100 g puree z dyni (dynia ugotowana; użyłam dyni piżmowej), 50 g zakwasu (płynnego), 50 g mąki razowej z pełnego przemiału (pszennej, orkiszowej lub żytniej), 400 g mąki pszennej typu 550 (użyłam mąki typ 750), 5 g świeżych drożdży, 230 g wody, 10 g soli, 50 g suszonych fig drobno pokrojonych (pominęłam), 30 g nasion dyni (dodałam 50 g uprażonych pestek słonecznika);

  • Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksuj  na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
  • Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C  na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
  • Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
  • Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut.
  • Wystudź chleb na ruszcie.

24 komentarze:

  1. A ja rano raczej grubiej ubrana, a wracając z pracy w promieniach słonka delektuję się kolorami jesieni :)
    Wspaniały chleb na wspólne świętowanie!
    Najlepszego z okazji naszego święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko, bo mamy teraz inne godziny poranków ;)
      I Tobie, najlepszego! :*

      Usuń
  2. Fantastycznie upieczony!
    Tej skórki bardzo Ci zazdroszczę. Spieszyłam się i nie mogłam dłużej potrzymać mojego bochenka w piekarniku...
    Niech nam się piecze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbia taką skórkę :)
      Niech, Aniu!

      Usuń
  3. Pięknie się prezentuje w jesiennej scenerii :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj jesień przeszła samą siebie! Nie mogłam wyjść z zachwytu. :)
    Cudna mgła, skrzące się krople rosy, słońce, dużo liści... pięknie!
    Nasz wspólny chleb, jak zwykle u każdego trochę inny.
    Ja też upiekę go ponownie i spróbuję ze słonecznikiem. :)
    Schrrrupałabym teraz kromkę z Twojego bochenka. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak kolejne dni przechodzi samą siebie :)
      Chodzę po domu w krótkich spodenkach!
      Ja na pewno będę wracać do tego przepisu, pyszny jest :)

      Usuń
  5. Smakowicie wypieczona skórka z profesjonalnym miękiszem. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Guciu! Pozdrawiam Cię ciepło :)

      Usuń
  6. Rok temu odkryłam dynię piżmową i już nie chcę żadnej innej!
    I też lubię ten czas złotej jesieni, kiedy pięknie kolorowo wokół, a niskie słońce razi w oczy i jeszcze całkiem mocno grzeje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga, ja też rok temu ją odkryłam! I dzięki niej polubiłam dynię, bo te słodkie odmiany to nie do końca moje smaki... A znasz przepis na zupę z dyni piżmowej wg Jamiego Olivera?
      Jesień to cudny czas. Czas spowolnienia, który bardzo lubię.
      :*

      Usuń
    2. Nie, nie znam tego przepisu. Chętnie poznam :)On zazwyczaj ma nieskomplikowane przepisy i smaczne bardzo. Z tej dyni robię też sos do makaronu. Z cebulką, czosnkiem i imbirem. Mniam :))

      Usuń
  7. Piękny chlebek, widać po skórce że faktycznie musi być chrupki. Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie upieczony. Ze słonecznikiem też na pewno doskonały. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. nie piekłam i piec nie będę ( chleba) ale z przyjemnością patrzę i chętnie bym posmakowała;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piecze to co lubi :D
      Misiu, jak będziesz w okolicy ZG to zapraszam na pajdę chleba!

      Usuń
  10. Jakie ładne dziureczki :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wypieczony bochen, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smacznie! :) :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. chlebek był super, dziękuję za wspólne pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczny jesienny chlebek :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...