niedziela, 6 listopada 2011

na zielono


Zauważyłam, że dużym (a raczej ogromnym) powodzeniem na moim blogu cieszy się sałatka z łososiem. A niedaleko za nią zapiekanka z brokułami. No to zróbmy połączenie tych dwóch - zapiekanka z łososiem czy sałatka z brokułami? Skoro na zielono to sałatka z brokułami :). Poza tym zielony to jeden z moich ulubionych kolorów :). A jeszcze dodatkowe poza tym, jestem z zielonego miasta (dosłownie), więc wszystko dziś pasuje :). No i za oknem prawie tak wiosennie, że aż prawie zielono ;)). I pomińmy fakt, że prawie robi dużą różnicę :).

  • 400 g brokułów gotujemy (najlepiej na parze) do momentu aż będą w połowie miękkie (nie lubię rozpaćkanych brokułów),
  • puszkę groszku mieszamy z brokułami,
  • dodajemy niedużego, pokrojonego w półplasterki ogórka gruntowego,
  • siekamy sporo szczypiorku i wrzucamy do reszty,
  • całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy cytryną (ilość 'na oko'),
  • dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i wszystko mieszamy;

Dodałam jeszcze dwa brązowe akcenty - niech już będzie trochę jesiennie ;)

  • małą garstkę uprażonego siemienia lnianego mieszamy z sałatką,
  • całość posypujemy uprażonym słonecznikiem;


To teraz będę musiała wymyślić zapiekankę z łososiem? A może wystarczy makaron z łososiem? Pisałam o nim tutaj i jeszcze raz go bardzo polecam - jest przepyszny :).

Dodatkowo, przepis dodaję do akcji Tęcza, którą wymyśliła Panti :)

9 komentarzy:

  1. Zielone też lubię bardzo :) ale w kuchni i za oknem, bo w zieleni mi kiepsko mimo, że oczy zielone posiadam ;)
    brokuły koniecznie nierozpaćkane, zwłaszcza do sałatki. a dodatek prażonego słonecznika- super! uwielbiam do sałat- swego czasu stosowałam go aż przesadnie często ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta z łososiem i brokułami albo szpinakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Owieca, w kuchni, za oknem i na parapetach ;). No widzisz, zielone oczy w zupełności wystarczą najwidoczniej ;). A ja mam tylko jeden zielony sweterek!
    Ja też jakiś czas temu przesadziłam ze słonecznikiem - za często był gdzieś. Musiałam zrobić dłuższą przerwę :).

    Kasia, kusisz!;) na tartę ze szpinakiem szykuję się już od... kilku miesięcy! Normalnie wstyd ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no to cudnie zamieszałaś, świetne połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne! Kiedyś nie lubiłam brokułów, za łososiem też nie przepadałam, a siemię lniane było nie do przyjęcia.
    To się zmieniło, ten przepis pokazuje jak dobre i zdrowe może być danie:) Pyszne po prostu!
    I ta cytryna 'na oko' - nie szczypało Cię? :)))
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz co, ja też strasznie długo już jej nie robiłam :pp

    OdpowiedzUsuń
  7. Magda, dzięki :)

    JaKa, wiesz czego ja kiedyś nie lubiłam? Chyba łatwiej powiedzieć co lubiłam ;). Z czasem smaki się zmieniają i lubi się znacznie więcej - na szczęście! A zdrowe dania kojarzą mi się z Tobą :).
    Z cytryną moje 'oko' dało radę ;)

    Kasia, tak to jest jak ma się w głowie całe mnóstwo przepisów ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. sałatka jest super - tylko słonecznik nie jest zielony !!! :( a danie musi byc w całości zielone...eh...przymknę oko jeśli pojawi się banerek akcji :) i czekam na wiecej kolorowych teczowych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  9. Panti, banerek jest, a słonecznik to tylko taka posypka ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...