środa, 15 lutego 2012

tłusty czwartek, czyli biała kiełbaska w chrzanie

Tłusty czwartek za pasem, więc niemalże na ostatnią chwilę proponuję Wam coś idealnego na ten dzień :P.  
Przekorny przepis? Przekorny wpis? Skądże! No dobra, może odrobinkę, aczkolwiek pąkami Was nie uraczę, bo nie lubię ich aż tak bardzo, by je robić. By zrobić je choć raz... Poza tym na wielu blogach znajdziecie świetne przepisy, więc po co kolejny? ;)

Dla kogo jest bohater dzisiejszego posta?

  1. dla tych, którzy za pączkami i innymi faworkami nie przepadają,
  2. dla tych, którym nie chce się / którzy nie mają czasu piec samemu wyżej wymienionych, a na kupne chęci brak; natomiast do domowych  babcinych / maminych wyrobów daleko,
  3. dla tych, którzy uwielbiają KIEŁBĘ,
  4. dla tych, którym nie chce się ślęczeć przy garach, a na coś pysznego chęć jest ogromna,
  5. i wreszcie dla tych, którzy wieczorkiem chcą przełamać słodki smak pączków i im podobnych.
Czyli dla wszystkich? Pewnie nie dla tych, którzy nie lubią białej kiełby. A znam takich, oj znam :).

  • naczynie żaroodporne wykładamy świeżym chrzanem pokrojonym w paseczki,
  • na chrzan kładziemy cienkie białe kiełbaski,
  • pomiędzy nimi (ewentualnie pod nimi) układamy pokrojoną w półplasterki cebulę,
  • w luki między kiełbaskami wtykamy paseczki chrzanu - im więcej tym lepiej,
  • całość pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1h (30 min. pod przykryciem, a jak kiełbaska zacznie zmieniać kolor to kolejne 30 min. bez przykrycia) - do momentu aż wierzchnia warstwa kiełbasek będzie rumiana, a co za tym idzie - chrupiąca.
Czy znacie prostszy sposób na przygotowanie kiełbaski? Odpowiedzi typu "wrzucenie do wody i czekanie aż chwilę ona pobulgocze" nie będą brane pod uwagę :). 


RADA: Jeśli tak ja ja, najbardziej lubicie takie podpiecozne kiełbaski to proponuję, aby je piec w większym płaskim naczyniu - tak by była ich jedna warstwa. Ja piekłam w naczyniu niewielkim, a głębokim i kiełbaski ze spodu nie były chrupiące.
Całość fantastycznie przechodzi chrzanem, dlatego nie żałujcie go. A okazuje się, że podduszony chrzanik jest przepyszny.

30 komentarzy:

  1. Och Kochana za takie kielabaski z chrzanem to dam sie pokroic!:) I oddam wszystkie paczki swiata za nie!!:)) Sciskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga witam w klubie więc! :D Jak będziesz bliżej PL to wpadaj na taką kiełbaskę ;)

      Usuń
    2. ja tez sie pod tym komentarzem podpisuje;)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Hej no, wyglądają prawie jak pączki z lukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytując moją polonistkę i mojego ojca: "Ze słodyczy najbardziej lubię kiełbasę" ;) Co prawda u mnie się to nie sprawdza, ale Twoja kiełbaska wprowadza nam już klimat...Wielkanocny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, podzielam zdanie Twego taty i polonisty - świetny cytat :D.
      Wiesz, że nie wpadłam na to, że wielkanocny klimat?! A widzę, że większości tak się skojarzyło ;)

      Usuń
    2. Jak sobie pomyślę, że za miesiąc wiosna to nie mogę uwierzyć, że ten czas aż tak szybko biegnie ;)

      Usuń
    3. Nic mi nie mów... Czas leci przerażająco szybko :/

      Usuń
  4. Coś dla mojego M., zdecydowanie! Ja dzisiaj jednak przy pączkach zostanę (tak łasuch ze mnie:-D Z kiełbaską poczekam do świąt Wielkiej Nocy:-D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimi okazuje się, że i ja mogę skusić się na pączki... Zjadłam dwa, ale w przypadkowym miejscu trafiłam na pączki domowe - prosto z pieca i muszę przyznać, że chyba najlepsze jakie jadłam w życiu ;).
      Ale później zagryzłam czymś ostrym ;)
      Buziaki

      Usuń
  5. oho! coś dla mojego K. Ja nie przepadam za chrzanem, ale pomyślałam sobie, że Twój przepis będzie idealny na zbliżająca się Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, na Wielkanoc ;). Nie wiem czemu ja na to nie wpadłam ;), ale już wiem co na tę Wielkanoc będzie na stole :)

      Usuń
  6. Ja też nie mam dzisiaj ochoty na pączki, za to taka kiełbaska wygląda niezwykle apetycznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba zrobić kiełbaskę :) - zdecydowanie szybsze przygotowanie niż pączków ;)

      Usuń
  7. Biała wporzo, ale ja chyba tylko te cieniutkie z chrzanem i keczupem Włocławek ;)
    PS Jeny Alucha, miałam się odezwać na priv. FORGIVE ME! ale byłam tak zabiegana w związku z Zuzki wtorkowymi urodzinami, że wyleciało mi kompletnie. PRZEPRASZAM. Owieca kaja się publicznie jak widzisz... może następnym razem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak, cieniutka właśnie :), ale z keczupem? Nieee ;)) z chrzanem tak!

      P.S. Spoko luz ;), ja i tak miałam co robić, więc w zasadzie dobrze wyszło. Następnym razem pewnie - dam znać kiedy on nastąpi - ów raz ;).
      A jak urodziny??

      Usuń
  8. Nie wiem czy kiełba jest tłustsza, niż pączek, ale jakoś tak - o dziwo! - pasuje mi do tego Tłustego Czwartku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasuje? No właśnie - o dziwo ;), bo kiełba i czekolada chyba nie współgrają ;)

      Usuń
  9. Super pomysł aby skonfrontować pączki z kiełbasą! 'Jestem za a nawet przeciw'!Posiłkując się(adekwatne do tematu czy nie?homonim?help!!!)znanym powszechnie cytatem,stwierdzam,że kiełbasa super ale nie taka jak pączki mojej Mamy,czyli domowe ( były najlepsze na świecie!) Alucha,podziwiam za użycie słowa"ÓW"!Ten zwrot "ÓW RAZ" jest przecudnej urody!I "którz" tak dzisiaj pisze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ÓW jest przecudnej urody, więc trzeba używać czasem owego ÓW ;)

      Usuń
  10. hahah jaki świetny przepis na tłusty czwartek, tłusto jest czyli wszystko się zgadzało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Magda ;) i przynajmniej jakaś odmiana od słodkości :)

      Usuń
  11. Chrzanik ze słoiczka i biała, owszem- na to bym wpadła, ale świeży, pokrojony w paseczki? Toż to genialne jest w swojej prostocie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka, bardzo genialne! Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. No właśnie, jedni lubią bardzo inni wcale, ale może kiedyś się skusisz :))

      Usuń
  13. Lubię białą kiełbaskę, a takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkanoc niebawem, więc będzie idealna okazja na wypróbowanie ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...