niedziela, 27 maja 2012

Kolejne najłatwiejsze w świecie ciasto


Mając w pamięci post poprzedni pozostajemy przy produktach krajowych i bardzo sezonowych :).
Też wykorzystujecie do maksimum sezonowe warzywa i owoce? Powoli kończy się sezon na rabarbar, ale za to zaczyna się na truskawki. Wczoraj zjadłam pierwsze Zza Rzekowego krzaka. To jest smak truskawki! A nie te z marketu sprzed miesiąca czy dwóch. 
Na przepisy truskawkowe przyjdzie pora. Dziś jeszcze coś rabarbarowego. 
W ubiegłym roku pokazywałam przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie - banalnie proste do wykonania i tak samo łatwe do zapamiętania z uwagi na fajne proporcje :).

Dziś kolejny prosty przepis. Bardzo takie lubię. Poza drożdżowym nigdy nie robiłam praco- i czasochłonnego ciasta. Nie lubię. Nie ubolewam nad tym ;).
Do dzieła!



Skład: 1/3 200g kostki masła, 1/3 szklanki mleka, 2 jaja, 1/2 szklanki cukru (dla wielbicieli słodkości więcej), 1 i 1/4 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, rabarbar (ilość wg uznania), cukier puder do posypania;
  • roztapiamy masło,
  • rabarbar obieramy i kroimy w kostkę,
  • jaja ubijamy z cukrem,
  • do jaj dodajemy roztopione masło, mleko i całość miksujemy,
  • do ww. dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy na gładką masę,
  • okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,
  • naszą masę wlewamy do formy,
  • na wierzchu układamy rabarbar,
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,
  • pieczemy ok. 35 minut,
  • po wystudzeniu ciasto obsypujemy cukrem pudrem;
 
 

Sezonowy rabarbar wykorzystałam tak bardzo, że ciasto zrobiłam kilkakrotnie i przyznam, że ostatnim razem spiesząc się zapomniałam o proszku do pieczenia :D. Mimo to, moi koledzy z pracowego pokoju zjedli bez szemrania ;)).

31 komentarzy:

  1. Z rabarbarem zawsze :) A produkty krajowe staram się wykorzystywać maksymalnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też z rabarbarem zawsze :), ale od lat nie maczałam go w cukrze...

      Usuń
  2. pycha! pycha! ciasta jeszcze nie robiłam w tym roku. jedynie clafoutis, z którego przepisem bujam się już od 2 tygodni :)
    a truskawki w wawie pełną gębą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i widzisz jak ja się znam - musiałam wygooglować co to to clafoutis. Dawaj go więc na bloga :P
      Na zachodzie też już pełną gębą na szczęście :)

      Usuń
    2. widzisz, jakie ja mam zaległości? na kamyka nie wchodzę, nawet nie widziałam, że coś wrzucasz. muszę Cię przenieść na owiecę chyba ;) clafoutis nadal oczekuje na opis... ale prędzej inne ciacho będzie :)

      Usuń
    3. No albo wrzuć albo na kamyka właź i coś wrzucaj ;)
      Mam nadzieję, że się w końcu doczeka! :))

      Usuń
  3. Znam ten przepis. U mojej mamy w zeszycie jest zapisany jako "Całoroczne ciasto ucierane z owocami". Robiłam je zawsze z jagodami. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie pamiętam kiedy jadłam ciasto z jagodami! A bardzo je lubię :). Ciebie imię zobowiązuje do jagodowych wyrobów ;)

      Usuń
  4. Kiedyś jechaliśmy z MójCijem poza Wrocławiem i zatrzymaliśmy się na polu, gdzie sprzedawano truskawki. Miały taki smak, którego nie potrafię zapomnieć. Były słodkie i przepyszne. Właściciel mówił że likwiduje już to pole, bo ta odmiana nie sprawdza się w handlu, jest szybko psująca się. Szkoda. Nie ma takich truskawek w handlu.
    Ciasto proste i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, nie ma. Dla mnie najsmaczniejsze są te najmniejsze - one mają prawdziwy truskawkowy smak i jak widzę te wielkie mamuty, które smakują głównie wodą...
      Pyszne pyszne - zachęcam :)

      Usuń
  5. lubię takie szybkie i proste ciacha, dają tyle radości! Przyjemność instant!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjemność instant - dobre, dobre :D

      Usuń
  6. Słowo "najłatwiejsze" zaraz obok słowa "ciasto" to jedno z lepszych połączeń :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie masz rację :). Ja skomplikowanym ciastowym przepisom mówię stanowcze NIE ;)

      Usuń
  7. Nie dość, że takie łatwe to jeszcze niezwykle pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Coś dla mnie zdecydowanie! Uwielbiam takie ciasta:) W końcu wróciliśsmy do domu i hm chyba jutro zaszaleję w kuchni ale zrobię chyba z truskawkami:P Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie z truskawkami - w końcu sezon w pełni ;).
      A takie ciasta też lubię bardzo - niewiele pracy, a pulchne i smaczne :)
      Buziaki

      Usuń
  9. i najlepsze do tego!
    buziaki!
    Szana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dobrze, że szybkie - często to bardzo ważne :)
      buziaki!

      Usuń
  10. takie ciasta właśnie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam rabarbar, a Twoje ciasto wygląda tak niesamowicie apetycznie, że z chęcią spróbowałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))
      Ja też bardzo lubię rabarbar - pewnie to zasługa kwaśnego smaku :)

      Usuń
  12. a,ja jakoś nigdy nie pałałam miłością do takich "expresowych"ciast;)
    może to zmienię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia, spróbować nie zaszkodzi :), zwłaszcza jak czasu będzie niewiele :)

      Usuń
  13. Oh, jedyne co mogę powiedzieć, to: Pycha! Wygląda bosko!:) Uwielbiam takie proste ciasta i rabarbar. Myślę, że warto mieć w zanadrzu taki przepis na łatwe i szybkie ciasto z owocami, ja też mam swój sprawdzony, trochę inny, bez mleka i zamiast cukru daję miód, ale generalnie myśl przewodnia taka sama:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo warto ;). Już mam drugi taki przepis, a w weekend będę robić trzeci :D.
      Takie ciasta smakują mi najbardziej. Jakoś nie jestem fanką bardzo wymyślnych i pracochłonnych :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. o! właśnie pozbierałam rabarbar i zastanawiałam się, co by tu z nim zrobić, a tu przepis, będzie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  15. o! właśnie pozbierałam rabarbar i zastanawiałam się, co z nim zrobić, a tu przepis, będzie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo jakie miłe zaskoczenie Twą wizytą :D
      I mówisz, że jeszcze jest rabarbar? Myślałam, że już brak :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za to, że tu jesteś i piszesz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...